DIY

Bæredygtig værtindegave til jul (DIY)

Posted on

Glade jul, grønne jul 🎄 Ønsker du dig en jul med mere bæredygtighed, der ikke går på kompromis med hyggen, så er Sustain Dailys julestafet som skabt for dig! Hver dag åbnes en ny låge til masser af juleinspiration, så du dag for dag kommer tættere på en grønnere jul.

Det er d. 13. december. Og jeg har fået æren af at være bag lågen i Sustain Dailys Julestafet, hvilket er en stor opgave. For bæredygtighed rimer ikke på jul. De fleste af os lader os føre af rutiner og nostalgiske traditioner, så det er svært at være kritisk overfor julens forbrugsgoder. Hvis man ønsker en mere bæredygtig jul, er der flere steder, hvor du kan gøre en forskel. Julemaden, madspild, indpakning, rejser, forbrug og gaver. Og det er nok i sidstnævnte kategori, at dagens indlæg passer ind. Jeg har lavet en lille dims, som ikke redder verden, men er mega hyggelig og sender et bæredygtigt signal til den som står i køkkenet juleaften 🙂

Den der vaniljestangsglasbeholder…

Vanilje kan man bruge året rundt, men det er især op til jul, at danskerne skruer vaniljeforbruget op. Coop Analyse viser, at 9 ud af 10 spiser ris a la mande til jul, så der ryger en del vaniljestænger over disken.

Og er det ikke både fantastisk irriterende og fantastisk sjovt med den lille glaskolbe, som følger med en vaniljestang? Tror du, at den bliver sorteret korrekt midt i juleforberedelserne?

Det tror jeg ikke. Men selv har jeg, siden barnsben elsket den lille kolbe, som kunne bruges til at lege kemiker og alkymist med.

Det behov er dæmpet, efter jeg blev voksen, men jeg mener stadig, at den lille kolbe ikke skal gå tabt i restaffaldsposen. Måske den ikke skal fremelske min indre alkymist længere, men mere den fortabte botaniker? Hvis bare den kunne stå oprejst, kunne den holde enstilkede blomster, plantestiklinger eller hvad ved jeg, stjernekastere!

Derfor har jeg fundet noget resttræ og skåret i mindre stykker. Jeg har slebet det, pudset det og boret et lille hul i toppen på lidt mere end de 13 mm bredte som kolben har.

Det er blevet til denne lille vaniljestangsglasholder. Jeg kalder den Vaniljevasen, og den er verdens bedste bæredygtige værtindegave til juleaften (i al beskedenhed), så vaniljeglasset og en gammel træklods kan få et længere liv.

Du kan kaste dig ud i selv at lave den (fremgangsmåde herunder), det kræver lidt udstyr, men hvis du har det, er det ikke svært.

Eller du kan vinde den på billedet, når jeg i morgen kaster en lille konkurrence på instagram. Så sørger jeg for at vinderen får den inden jul.

DIY vase af vaniljeembalage

“ingredienser”

  • Et stykke træ, det kan være et stykke af en stamme, eller et gammelt ikeabord – tænk kreativt!
  • En skruetvinge (eller noget som kan holde træet fast, mens du saver og borer)
  • En sav (hvis træstykket ikke har din ønskede størrelse).
  • En boremaskine
  • Et spadebor str. 14
  • Slibemaskine eller sandpapir
  • evt. lak eller maling

Vaniljestangsglasset har din modtager i forevejen, det er i hvert fald tanken 😉

Jeg fandt et stykke resttræ i storskraldsrummet, men du kan også vælge at købe dit yndlingstræprodukt i en byggemarked (Genbyg i København har flot genbrugstræ med historie, hvis man bor nær hovedstaden).

Jeg ville egentlig lave et hul i midten, som man kunne se glaskolben igennem, derfor er der hul i. Man kan sagtens se kolben igennem, men jeg synes det skal værre et større hul. Så det prøver jeg næste gang.

Jeg saver en klods af, som er dyb nok til at holde ca. 1/3 af kolben. Lad splinter sidde og bor med et spadebor str. 14 (Glaskolben er 13 mm bred) ind i det, der skal være opad på vasen.Så er vasen egentlig færdig, og resten af arbejdet består af pusning og evt. maling. Jeg har en slibemaskine, som jeg har arvet fra min stedfar, men du kan også købe almindeligt sandpapir og folde det om en anden træklods. Det tager naturligvis lidt tid.

Kolberne er gode til stiklinger. På billedet er det en pileastikling.

Hvis ikke du gider alt det her, kan du jo også bare lave et hul i noget ler og sætte den der 😉

RABATKODE

Hvis du er nået helt til bunden af blogindlægget, så er jeg for det første sikker på, at du nok skal få lavet dig sådan én, for du er motiveret!

For det andet skal du belønnes med en rabatkode, som giver dig 20 % rabat på Sustain Dailys julemagasin. Brug koden NinaJUL. Klik HER for at hente magasinet. Rabatten gælder kun i dag!

God fornøjelse!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Naturligvis Nina
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers

%d bloggers like this: